/
486 Views0
makaron z krewetkami

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami cherry

makaron z krewetkami

To jedno z moich ulubionych dań. Zdecydowanie! Proste i dobrej jakości składniki, a smak wyjątkowy.

Szczególnie polecam tę recepturę parom starającym się o maluszka.

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami cherry - składniki na 2 porcje

  • 200 g krewetek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g pomidorów cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g makaronu tagliatelle
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami cherry - przygotowanie

  • Jeśli używasz świeżych krewetek to obierz je z pancerzyków, usuń jelita z góry i dołu. Jeżeli używasz już oczyszczonych wiedz, że mają one usunięte tylko jelito z grzbietu, ja usuwam również to dolne.
  • Na rozgrzaną oliwę wrzuć krewetki, dodaj posiekaną natkę pietruszki, czosnek i podsmażaj 1-2 minuty z każdej strony. Dodaj pokrojone na połówki pomidory cherry. Podsmaż jeszcze minutę aż pomidorki zrobią się miękkie.
  • Połącz z ugotowanym makaronem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 466 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 18 g
Węglowodany: 53 g

Wskazówki