/
540 Views0
przepis na fasolkę po bretońsku

Fasolka po bretońsku

fasola po bretońsku zdrowy przepis

Fasolka po bretońsku to moje ulubione danie! Kojarzy mi się z dzieciństwem. Super smakuje na świeżo, a jeszcze lepiej na drugi dzień gdy wszystkie smaki się 'przegryzą’. Kiedy dużo pracujesz i nie masz czasu możesz przygotować większą porcję, dać do słoików zapasteryzować lub zamrozić i będzie na kryzysowe sytuacje.

Fasolka po bretońsku - składniki na 3 porcje

  • 250 g fasoli Jaś
  • 300 g mięsa z udźca z indyka
  • 1 marchewka
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, papryka słodka

Fasolka po bretońsku - przygotowanie

  • Fasolę zalej zimną wodą i mocz przez kilka godzin. Następnie odlej wodę, włóż do garnka zalej wodą i gotuj do miękkości.
  • Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso pokrojone w kostkę. Następnie dodaj przyprawy i czosnek.
  • Podsmaż do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • Do mięsa dodaj ugotowaną fasolę. Podlej wodą, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj chwilę.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 477 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcze: 9 g
Węglowodany: 61 g

Wskazówki