/
433 Views0

Zupa z fasoli Jaś

Mam dzisiaj dla Was przepis na zupę z fasoli Jaś. Jest przepyszna, ale także ma wiele wartości odżywczych. Fasola Jaś należy do rodziny nasion roślin strączkowych i jest doskonałym źródłem białka w diecie. Strączki powinny przynajmniej raz w tygodniu zastąpić porcję mięsa.

Zupa z fasoli Jaś - składniki na 6 porcji

  • 1 mała kość wieprzowa (w wersji wegetariańskiej pomiń i dodaj łyżkę masła)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 250 g fasoli Jaś
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 łyżka śmietany 18% tł.
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, listek laurowy

Zupa z fasoli Jaś - przygotowanie

  • Fasolę wypłucz i mocz najlepiej całą noc. Wylej wodę z moczenia i gotuj fasolę do miękkości z zielem angielskim i listkiem laurowym.
  • Kość gotuj ok. 30-40 minut. Gdy pojawią się tak zwane szumy zbierz je sitkiem. Gdy mięso na kości będzie miękkie wywar przecedź przez sitko (w wersji wegetariańskiej pomijamy ten etap).
  • Do wywaru dodaj starte na tarce warzywa (w wersji wegetariańskiej podsmażone na maśle), fasolę i gotuj ok. 30 minut. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj do miękkości.
  • Dopraw zupę do smaku i dodaj śmietanę.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 200 kcal
Białko: 13 g
Tłuszcze: 1,5 g
Węglowodany: 33 g

Wskazówki