/
440 Views0
spaghetti w wersji wege

Spaghetti wegetariańskie z czerwoną soczewicą

spaghetti, wegetariańskie

Ostatnimi czasy coraz więcej osób skłania się ku diecie wegetariańskiej. To super dla zdrowia i środowiska. Jednak należy pamiętać aby robić to z głową. Nieprawidłowo skomponowana dieta bezmięsna może skutkować niedoborami składników pokarmowych w szczególności żelaza co w konsekwencji może prowadzić do anemii.

Jeżeli z diety zostają wykluczone produkty mięsne, konieczne jest aby w codziennym jadłospisie pojawiły się nasiona roślin strączkowych np. biała fasola i soczewica, które są bogate w ten pierwiastek. Pamiętaj, że nie istnieje dieta wegetariańska bez strączków. Dieta roślinna to nie kanapka z pomidorem czy zupa jarzynowa.

Żelazo jest niezwykle ważne nie tylko dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale również dobrego wyglądu. Niedobór żelaza skutkuje wypadaniem włosów, łamliwością paznokci. Bądźmy zdrowe i piękne.

Spaghetti wegetariańskie z czerwoną soczewicą- składniki na 1 porcję

  • 60 g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego)
  • kawałek cebuli
  • ząbek czosnku
  • 40 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 łyżka parmezanu (w wersji wegańskiej pomiń)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Spaghetti wegetariańskie z czerwoną soczewicą - przygotowanie

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na oleju zeszklij cebulę, czosnek, dodaj soczewicę, wlej passatę, dopraw przyprawami do smaku i duś do miękkości soczewicy ok. 6-7 minut.
  • Sos połącz z ugotowanym makaronem i posyp parmezanem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 416 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 80 g

Wskazówki