/
424 Views0
przepis na zupę krem z białej fasoli

Zupa krem z białej fasoli

zupa krem z fasoli - przepis

Znasz to uczucie kiedy wracasz zła i głodna do domu? W pośpiechu wyjadasz z lodówki plastry sera, kiełbasę i kończysz na chipsach lub czekoladzie? Potem masz wyrzuty sumienia, że kolejny raz zjadłaś byle co? Jeśli tak to mam dla Ciebie rozwiązanie, które pozwoli Ci tego uniknąć. Sposobem na to jest posiłek awaryjny! Co to znaczy? Jeżeli wiesz, że często zdarza Ci się jeść w pośpiechu przygotuj dzień wcześniej, najlepiej wieczorem coś do jedzenia na ten pierwszy głód po pracy. Takim posiłkiem może być zupa. Zjedzenie jej uchroni Cię przed przypadkowymi przekąskami.

Składniki na tę zupę dobrze się przechowują więc śmiało możesz kupić je na zapas.

Zupa krem z białej fasoli - składniki na 3 porcje

  • puszka białej fasoli
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • mały kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • liść selera
  • liść lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 500-600 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz

Zupa krem z białej fasoli - przygotowanie

  • Liście selera i lubczyku zalej wodą i gotuj.
  • Warzywa obierz, pokrój i podsmaża na maśle.
  • Podsmażone warzywa wrzuć do gotującej się wody z selerem i lubczykiem (uprzednio je wyciągnij). Gotuj kilka minut aż delikatnie zmiękną.
  • Dodaj fasolę z puszki (wypłucz ją przed dodaniem do zupy).
  • Całość zblenduj na gładki krem.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 175 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 20 g

Wskazówki