/
370 Views0
chleb domowy mieszany

Domowy chleb mieszany

domowy chleb mieszany

Uwielbiam zapach pieczonego chleba. Przywołuje on zawsze dobre wspomnienia, myśli. W domu robi się jakoś przytulniej. Czasem piekę żytni na zakwasie, a gdy nie mam zbyt wiele czasu robię taki drożdżach. Zapraszam Cię do wypróbowania tego przepisu. 

Domowy chleb mieszany - składniki na 1 bochenek

  • 500 g mąki (ja używam trzech mąk w różnych proporcjach 200 g mąki pszennej typ 450, 200 g mąki pszennej typ 1850, 100 g mąki żytniej typ 2000)
  • ok. 350 ml wody (ilość wody zależy od wodochłonności mąk)
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 4 łyżki nasion słonecznika

Domowy chleb mieszany - przygotowanie

  • Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.
  • Mąki przesiej do miski (na sitku zostaną otręby wrzuć je koniecznie do miski), dodaj sól.
  • Do mąk wlej wodę z drożdżami i wyrabiaj ciasto w robocie lub ręcznie. Ciasto należy wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto musi być miękkie. Jeśli wody jest zbyt możesz dolać trochę więcej.
  • Dodaj siemię lniane i nasiona słonecznika. Ponownie wyrabiaj.
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 h do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do foremki delikatnie wysmarowanej olejem i pozostaw jeszcze na ok. 20 minut. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem.
  • Chleb wypiekaj ok. 1 h.

Wartość odżywcza całego bochenka

Kaloryczność: 2145 kcal
Białko: 75 g
Tłuszcze: 44 g
Węglowodany: 386 g

Wskazówki