/
429 Views0
domowy chleb mieszany

Szybki chleb mieszany

szybki chleb mieszany

Jeden z piękniejszych zapachów to zapach pieczonego chleba. Aż się jakoś cieplej robi na sercu. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na turbo szybki i turbo smaczny chleb, który robi się błyskawicznie. Skusisz się?

Szybki chleb mieszany - składniki na 1 bochenek

  • 800 g mąki (ja mieszam pół na pół mąkę graham typ 1850 i mąkę pszenną o niższym typie)
  • 2,5 szklanki wody (jeśli będzie zbyt gęste dodaj jeszcze trochę- ilość wody zależy od wodochłonności mąki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • czarnuszka i sezam do posypania

Szybki chleb mieszany - przygotowanie

  • Do miski przesiej mąki, dodaj sól i olej.
  • W ciepłej wodzie rozpuść drożdże z cukrem.
  • Wodę przelej do mąki i pomieszaj dokładnie łyżką.
  • Następnie dodaj siemię lniane, słonecznik i dynię. Wymieszaj ponownie.
  • Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do naczynia żaroodpornego lub dwóch keksówek, posyp czarnuszką i sezamem i piecz ok. 50 minut w temperaturze 180-200 stopni (formy wcześniej posmaruj tłuszczem i oprósz mąką).

Wartość odżywcza 1 bochenka

Kaloryczność: 3335 kcal
Białko: 110 g
Tłuszcze: 71 g
Węglowodany: 597 g

Wskazówki