/
916 Views0

Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką

Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką

Zdradzę Ci dzisiaj przepis na przepyszny chleb z chrupiącą skórką. Jestem przekonana, że gdy go upieczesz skradnie Twoje serce i na stałe zagości w Twoim menu. 

Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką - składniki

  • 1/2 l wody (letniej)
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 500
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 szklanki mąki pszennej typ 1850
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki nasion słonecznika

Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką - przygotowanie

  • Wodę wymieszaj z drożdżami, cukrem i mąką żytnią. Pozostaw do lekkiego wyrośnięcia (czas uzależniony jest od temperatury w domu).
  • Następnie wsyp sól, siemię lniane, nasiona słonecznika, pozostałe mąki i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
  • Ciasto pozostaw do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie przełóż je do keksówek i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
  • Chleb piecz około godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.

Wartość odżywcza 1 chleba

Kaloryczność: 1470 kcal
Białko: 40 g
Tłuszcze: 18 g
Węglowodany: 300 g

Wskazówki