/
62 Views0

Zupa gulaszowa z kurczakiem

Zupa gulaszowa z kurczakiem

Ta zupa to bardzo szybkie danie. Przyrządzisz ją używając jednego garnka. Jest bardzo sycąca, dzięki zawartości mięsa. Drugiego dnia smakuje jeszcze lepiej. Staje się bardziej wyrazista. 

Zupa gulaszowa z kurczakiem - składniki na 2 porcje

  • 1 mała cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kilka pieczarek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 2 średnie ziemniaki
  • ok. 250-300 ml passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku, 1 łyżeczka lubczyku, 1/4 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

Zupa gulaszowa z kurczakiem - przygotowanie

  1. Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, doda paprykę i pieczarki (mogą być uprzednio zblanszowane), kurczaka posyp przyprawami i podsmaż aż mięso zbieleje.
  2. Gdy mięso będzie już podsmażone wlej wodę (3 cm ponad składniki w garnku) i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  3. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. Następnie wlej passatę pomidorową i dopraw do smaku.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 320 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 22 g

Wskazówki

Posiłek uzupełni dietę w likopen, który korzystnie wpływa na parametry nasienia.  

Jeśli jesteś dopiero co po porodzie taka zupa będzie dla Ciebie mocno odżywcza. Pomoże Ci się zregenerować. Przygotowuję się w krótką chwilę. Możesz ugotować jej znacznie więcej i zostawić w lodówce na 2-3 dni lub zapasteryzować w słoiku i wykorzystać w kryzysowej sytuacji.