/
84 Views0

Pasta jajeczna z awokado i serem feta

Pasta jajeczna z awokado i serem feta

Pasty jajeczne to coś co uwielbiam! Bardzo często stanowią moje śniadanie lub kolację. Są bardzo sycące, jednocześnie bardzo smaczne. Ich dużą zaletą jest czas przygotowania. Robi się je naprawdę szybko. Możesz przygotować je także dzień wcześniej, albo przyrządzić dwie porcje tzn. jedną porcję zjeść na kolację, a drugą na śniadanie. 
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na pastę jajeczną, która jest bombą zdrowia i smaku! Pełnowartościowe białko pochodzące z jajek i doskonałej jakości tłuszcz pochodzący z awokado sprawiają, że pasta ma wiele właściwości prozdrowotnych. Szczególnie polecam ją osobom starającym się o dziecko. zmagającym się z niedoczynnością tarczycy i insulinoopornością. To super alternatywa dla wędlin, kiełbas czy żółtego sera, które bardzo często lądują na kanapkach.

Pasta jajeczna z awokado i serem feta - składniki na 2 porcje

  • 3 jajka
  • 1/2 awokado
  • 1/2 kubeczka g jogurtu naturalnego
  • 40 g sera typu feta
  • koper
  • szczypiorek
  • przyprawy: pieprz do smaku

Pasta jajeczna z awokado i serem feta - przygotowanie

  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę, dodaj pokrojone awokado, jogurt, ser feta, koper i szczypiorek.
  • Dopraw do smaku..

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 230 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 17 g
Węglowodany: 5 g

Wskazówki

W żółtku jaja znajduje się najwięcej propłodnościowych składników. Jajka to cenne źródło witaminy B12, D, białka i choliny. 

Awokado z kolei jest źródłem kwasów tłuszczowych OMEGA-3, które mają właściwości przeciwzapalne. Wpływają również korzystnie na układ hormonalny, regulują cykl miesiączkowy, proces owulacji. Zwiększają także ilość płodnego śluzu.

Niektóre dzieci na pewnym etapie życia nie przepadają za posiłkami o takiej konsystencji. W tej sytuacji możesz dziecku podać oddzielnie składniki dania układając je na talerzyku lub blacie krzesełka do karmienia. 

Jeśli chcesz podać ser feta zwróć uwagę z jakiego mleka został zrobiony.  Jeśli w swoim składzie ma mleko kozie i owcze nie należy go stosować u niemowląt poniżej 12. miesiąca życia z uwagi na dużą zawartość soli mineralnych. Podanie ich niemowlęciu zwiększa ryzyko wystąpienia niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego i/lub witaminy B12. 

Ponadto ser feta jest bardzo słonym produktem więc powinno się go raczej unikać w diecie małych dzieci i podawać raczej okazjonalnie. Ten dodatek podaj dziecku raczej bliżej 2 roku życia.