/
1 View0
przepis na pastę rybną z morszczuka

Pasta z pieczonego morszczuka

przepis na pastę rybną

Jakość dostępnych wędlin w sklepach pozostawia wiele do życzenia.. Znaleźć taką z dobrym składem to spore wyzwanie. Moim Podopiecznym zazwyczaj proponuję przepis na domową wędlinę lub różnego rodzaju pasty rybne/twarogowe/ze strączków.

Jakiś czas temu opracowałam przepis na przepyszną, delikatną pastę z morszczuka. Sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej (pomijając dodatek szczypiorku). Polecam.

Pasta jest bardzo sycąca. Doskonała dla osób na diecie odchudzającej i zmagających się z insulinoopornoscią. Z chrupiącą rzodkiewką smakuje świetnie.

Pasta z pieczonego morszczuka - składniki na 3 porcje

  • 300 g morszczuka
  • 1/2 awokado
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • koper
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Pasta z pieczonego morszczuka - przygotowanie

  1. Morszczuka skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
  2. Upieczonego i przestudzonego morszczuka lekko rozdrobnij. Dodaj pokrojone w kostkę awokado i posiekane zioła.
  3. Wymieszaj z jogurtem. Dopraw do smaku.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 165 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 5 g

Wskazówki