/
688 Views0

Ryż jaśminowy z zielonymi warzywami

Ryż jaśminowy z zielonymi warzywami

Ryż jaśminowy z zielonymi warzywami - składniki na 3 porcje

  • 150 g ryżu jaśminowego
  • 300 g kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka fasolki szparagowej
  • 150 g brokułów
  • kawałek cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka sezamu
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Ryż jaśminowy z zielonymi warzywami - przygotowanie

  • Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na oleju zeszklij cebulę, dodaj mięso pokrojone w kostkę, czosnek, sos sojowy, sól i pieprz.
  • Podsmażaj aż mięso zbieleje, następnie dodaj warzywa.
  • Podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości warzyw.
  • Mięso z warzywami połącz z ugotowanym ryżem i posypu natką pietruszki i sezamem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 413 kcal
Białko: 29 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 50 g

Wskazówki