/
844 Views0

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Jako dziecko nie znosiłam cebuli! Naprawdę do tej pory nie wiem skąd się to wzięło. Cebulę w moim rodzinnym domu jedli wszyscy w różnych wariantach. Gdy ktoś pokroił mi pomidora na kanapkę tym samym nożem, którym wcześniej kroił cebulę już nie zjadłam! Gdy pojawiła się w jakimś sosie skrzętnie ją wyjmowałam. Ale teraz nie wyobrażam sobie, aby nie była składnikiem sosów i dodatkiem do dań mięsnych. A jeszcze kilka lat temu nie przypuszczałbym, że będę się zajadać zupą cebulową! 

Ta zupa to prawdziwy hit, a z chrupiącą grzanką to dopiero! Jeśli spodziewasz się gości i potrzebujesz eleganckiego dania śmiało możesz ją przyrządzić. Jestem pewna, że sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.

Jestem ciekawa czy Ty też masz jakieś produkty, których nie znosiłaś w dzieciństwie, a teraz jesz z chęcią?

Zupa cebulowa - składniki na 4 porcje

  • 2 duże cebule
  • 60 g masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,5-2l wody
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk

Zupa cebulowa - przygotowanie

  • Cebule obierz, pokrój i podsmaż na maśle.
  • Pozostałe warzywa z odrobiną lubczyku zalej wodą i ugotuj wywar.
  • Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj podsmażoną cebulę. Gotuj chwilkę.
  • Następnie zupę zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 133 kcal
Białko: 28 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 5 g

Wskazówki