/
63 Views0

Aromatyczny kurczak z kalafiorem i marchewką

Kurczak z kalafiorem i marchewką

Aromatyczny kurczak z kalafiorem i marchewką na pewno skradnie Twoje serce! Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ale sprawdzi się także jako danie na wynos do zjedzenia na zimno. Do przygotowania możesz użyć warzyw świeżych albo mrożonych. Będzie smacznie niezależnie od pory roku.

Aby ten posiłek był w pełni zbilansowany dodaj kaszę, ryż albo makaron.

Aromatyczny kurczak z kalafiorem i marchewką - składniki na 3 porcje

  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g kalafiora
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku, 1 łyżeczka lubczyku, ½ łyżeczki słodkiej papryki

Aromatyczny kurczak z kalafiorem i marchewką - przygotowanie

  • Kalafiora ugotuj na parze.

  • Pora zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, czosnek, marchewkę. Podsmaż ok. 5 minut z każdej strony.

  • Dopraw do smaku przyprawami. Połącz z ugotowanym kalafiorem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 215 kcal
Białko: 24 g
Tłuszcze: 10 g
Węglowodany: 9 g

Wskazówki

Do dania możesz dodać jeszcze trochę kurkumy, która ma właściwości przeciwzapalne. Nie zapomnij o dodatku świeżych warzyw do posiłku. Do tego dania będzie pasować salsa z papryki i ziół skropiona olejem lnianym. 

Jeśli jesteście na początku rozszerzania diety ugotuj na parze kalafiora, marchew i mięso (ok. 20 g) zblenduj i podaj łyżeczką. 

Możesz również podać kawałki do samodzielnego jedzenia układając je na blacie krzesełka do karmienia. 

Do posiłku dla niemowląt niezależnie od sposobu karmienia nie dodawaj soli. Jeśli chcesz podać danie starszakowi nie przesadzaj z jej ilością.