/
2,438 Views0
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur

Cukinia główna bohaterka tego dania w tym wydaniu jest lekko chrupiąca i wyrazista. Mięciutkie i delikatne wnętrze dopełnia smak. Szczególnie polecam Ci ten przepis jeśli zmagasz się z niedoczynnością tarczycy, insulinoopornością lub chcesz się odchudzić. Zapewnia uczucie sytości na długo i uchroni przed podjadaniem.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur - składniki na 3 porcje

  • 2 średnie cukinie
  • 100 g kaszy bulgur
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • kilka pieczarek
  • mała cebula
  • 50 g zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur - przygotowanie

  • Kasze ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pieczarki, mięso, groszek, czosnek i dopraw do smaku. Podsmaż mięso aż zbieleje następnie połącz z ugotowaną kaszą.
  • Cukinie przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Nadziej farszem i zapiecz ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 300 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 36 g

Wskazówki