/
118 Views0

Placuszki z ryżu i cukinii

Placuszki z ryżu i cukinii

Paluszki z ryżu i cukinii! Dzieci je uwielbiają! Możesz w nich przemycić jajko jeżeli Twoje dziecko za nim nie przepada, a je mało produktów bogatych w żelazo. 

Placuszki z ryżu i cukinii - składniki na 3 porcje

  • 120 g ryżu basmati
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki (dowolnej)
  • 1 mała cukinia
  • mały kawałek cebuli (można pominąć)
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz ziołowy do smaku

Placuszki z ryżu i cukinii - przygotowanie

  • Ryż ugotuj do miękkości w małej ilości wody dzięki temu uzyska kleistą konsystencję (nie gotuj ryżu w woreczku- ugotuje się na sypko).
  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp odrobiną soli i odstaw na chwilę.
  • Po ok. 20 minutach odciśnij nadmiar wody z cukinii.
  • Cukinię połącz z ugotowanym ryżem, dodaj odrobinę pieprzu, cebulę, natkę pietruszki, mąkę, jajko.
  • Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż niewielkie placuszki. Masę nakładaj na patelnię za pomocą łyżki i delikatnie spłaszcz. Smaż na rumiano z obu stron.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 313 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 40 g

Wskazówki

Do dania możesz dodać jeszcze trochę kurkumy, która ma właściwości przeciwzapalne. 

Cukinia jest jest źródłem kwasu foliowego, który jest bardzo ważny w czasie starań o dziecko.

Takim obiadem możesz podzielić się ze swoim starszakiem, z pewnością będzie zachwycony. Dzieciaki uwielbiają takie placuszki. Dla ciekawostki podczas wspólnego gotowania pokaż mu zdjęcia plantacji ryżu 🙂