/
652 Views0

Frytki warzywne

Frytki warzywne przepis dla dzieci

Frytki z warzyw to jedna z moich ulubionych propozycji na obiad. Chrupiące, lekko słodkie. Super się sprawdzą  jeśli nie masz czasu na gotowanie. Wystarczy pokroić warzywa skropić oliwą, posypać przyprawami i włożyć do piekarnika. Dobrze komponują się z pieczonym łososiem, jajkiem sadzonym i dipem jogurtowym. Myślę, że to danie z pewnością zasmakuje małym smakoszom.

Frytki warzywne - składniki na 3 porcje

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g buraków
  • 150 g marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku, 1 łyżeczka lubczyku, ½ łyżeczki słodkiej papryki

Frytki warzywne - przygotowanie

  • Warzywa obierz i pokrój na kształt frytek. Skrop olejem, dodaj czosnek i przyprawy.
  • Warzywa piecz w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem, aż będą miękkie i będą miały chrupiącą powierzchnię.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 230 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 40 g

Wskazówki