/
62 Views0

Frytki warzywne

Frytki warzywne przepis dla dzieci

Frytki z warzyw to jedna z moich ulubionych propozycji na obiad. Chrupiące, lekko słodkie. Super się sprawdzą  jeśli nie masz czasu na gotowanie. Wystarczy pokroić warzywa skropić oliwą, posypać przyprawami i włożyć do piekarnika. Dobrze komponują się z pieczonym łososiem, jajkiem sadzonym i dipem jogurtowym. Myślę, że to danie z pewnością zasmakuje małym smakoszom.

Frytki warzywne - składniki na 3 porcje

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g buraków
  • 150 g marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku, 1 łyżeczka lubczyku, ½ łyżeczki słodkiej papryki

Frytki warzywne - przygotowanie

  • Warzywa obierz i pokrój na kształt frytek. Skrop olejem, dodaj czosnek i przyprawy.
  • Warzywa piecz w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem, aż będą miękkie i będą miały chrupiącą powierzchnię.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 230 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 7 g
Węglowodany: 40 g

Wskazówki

Marchewka to warzywo, które warto włączyć do diety, ponieważ jest bogate w beta-karoten regulujący cykle owulacyjne.

Do pieczenia możesz dodać jeszcze trochę kurkumy, ze względu na jej właściwości przeciwzapalne. 

Pieczone warzywa super nadają się na początku rozszerzania diety. Przygotowując je dla niemowlaka nie wypiekaj ich zbyt mocno osłoń je trochę piekąc w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, aby nie dodawać soli.