/
390 Views0
przepis na zupę z zielonym groszkiem

Zupa z zielonym groszkiem

zupa z zielonym groszkiem - przepis

Czy masz takie smaki na które czekasz z utęsknieniem cały rok? Moim ukochanym smakiem, kojarzącym się z dzieciństwem, beztroską i latem jest zdecydowanie ta zupa! Przywodzi na myśl miłe wspomnienia. Gdy tylko pojawią się pierwsze młode warzywa zawsze gości na moim stole.

Zupa z zielonym groszkiem - składniki na 6 porcji

  • 350 g zielonego groszku
  • 100 g młodej marchewki
  • 1 mała kalarepa
  • kawałek selera
  • 1 mała pietruszka
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • gałązka lubczyku
  • liście selera korzeniowego
  • koper
  • natka pietruszki
  • łyżka śmietany 18% tłuszczu
  • przyprawy: sól, pieprz

Zupa z zielonym groszkiem - przygotowanie

  • Do garnka wlej ok. 2l wody wrzuć liść selera, lubczyku i gotuj chwilę.
  • Na maśle podsmaż pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera i kalarepę.
  • Podsmażone warzywa dodaj do wywaru.
  • Dodaj groszek. Gotuj do miękkości, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Gotuj do miękkości ziemniaków.
  • Dodaj śmietanę. Dopraw do smaku, posyp zupę koprem i natką pietruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 112 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 16 g

Wskazówki