/
638 Views0

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Ten sos to niebo w gębie. Uwielbiam go, moi bliscy również. Idealnie pasuje do różnego rodzaju wypiekanych mięs oraz gołąbków. Myślę, że nie trzeba mu robić dużej reklamy, niepozorny, ale smak ma wyjątkowy. Nie powstydzisz się nim również na świątecznym stole.

Sos pieczarkowy - składniki na 6 porcji

  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz ziołowy do smaku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej

Sos pieczarkowy - przygotowanie

  • Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pieczarki (ja zawsze wcześniej je blanszuję dzięki temu zachowują swój kształt i kolor).
  • Pieczarki podsmaż chwilkę, dodaj przyprawy, wlej śmietankę i gotuj aż trochę zgęstnieje.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 130 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcze: 12 g
Węglowodany: 44 

Wskazówki