/
444 Views0
sałatka z kaczką

Sałatka z kaczką i szpinakiem

sałatka z kaczką i szpinakiem przepis

Sałatka z piersią z kaczki to prawdziwy raj dla podniebienia. Delikatne i rozpływające się w ustach mięso, chrupiące warzywa i wyrazisty dresing to przepyszne połączenie. Polecam z całego serca! To danie świetnie się sprawdzi na elegancką kolację lub obiad.

Sałatka z kaczką i szpinakiem - składniki na 2 porcje

  • 1 pierś z kaczki ok. 150 g
  • 2 garści szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • szczypiorek
  • kiełki rzodkiewki
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, kminek, zioła prowansalskie

Sałatka z kaczką i szpinakiem - przygotowanie

  • Skórę z kaczki natnij.
  • Kaczkę oprósz przyprawami.
  • Na rozgrzanej patelni połóż mięso skórą do dołu podsmaż ok. 5-7 minut. Następnie obróć i smaż kolejne 5-7 minut.
  • Podsmażone mięso włóż do rozgrzanego do 200 stopni i piecz 10 minut.
  • Upieczone mięso zawiń w folię aluminiową i odstaw na chwilkę.
  • Upieczone mięso pokrój w plasterki, połącz z warzywami, skrop dresingiem z musztardy francuskiej i oleju.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 266 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcze: 21 g
Węglowodany: 5 g

Wskazówki