/
190 Views0

Sałatka z burakiem i szpinakiem

Sałatka ze szpinakiem i burakiem

Ta sałatka to trochę połączenie lata i nadchodzącej jesieni. Dodatek chrupiącego słonecznika dodaje jej super charakteru. Idealna na wynos, kolację. Możesz śmiało ją podać swoim gościom na wieczornej posiadówce.

Sałatka ze szpinakiem i burakiem - składniki na 1 porcję

  • 1 garść szpinaku (szpinak baby świeży)
  • 1 mały burak (gotowany, pieczony)
  • 1 ogórek
  • kilka pomidorków cherry
  • łyżka nasion słonecznika
  • 1 plaster sera fety
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżka oliwy z oliwek (możesz też użyć oleju rzepakowego lub lnianego)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta pieprzu

Sałatka ze szpinakiem i burakiem - przygotowanie

  • Warzywa i ser pokrój w kostkę.
  • Musztardę wymieszaj z oliwą lub olejem i tak zrobionym dresingiem polej sałatkę.
  • Sałatkę posyp koperkiem i prażonymi nasionami słonecznika
  • Dopraw pieprzem do smaku.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 197 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 11 g

Wskazówki

Buraki szczególnie polecane są paniom z cienkim endometrium. Sałatkę możesz dodatkowo posypać nasionami czarnuszki. 

Dzieci na pewnym etapie życia nie lubią pomieszanych składników. Jeśli chcesz swojego starszaka poczęstować warzywami z tej sałatki podaj je po prostu na talerzyku- każde oddzielnie. 

Niemowlakowi na początku rozszerzania diety możesz podać buraka z tej sałatki (w formie papki łyżeczką lub w kawałkach do samodzielnego jedzenia). A jeśli Twoje dziecko radzi sobie z gryzieniem, ma ząbki zaproponuj pokrojonego w paski ogórka lub przekrojone na pół pomidorki.