Zupa cebulowa

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
40 minut przygotowania
Zupa cebulowa

Jako dziecko nie znosiłam cebuli! Naprawdę do tej pory nie wiem skąd się to wzięło. Cebulę w moim rodzinnym domu jedli wszyscy w różnych wariantach. Gdy ktoś pokroił mi pomidora na kanapkę tym samym nożem, którym wcześniej kroił cebulę już nie zjadłam! Gdy pojawiła się w jakimś sosie skrzętnie ją wyjmowałam. Ale teraz nie wyobrażam sobie, aby nie była składnikiem sosów i dodatkiem do dań mięsnych. A jeszcze kilka lat temu nie przypuszczałbym, że będę się zajadać zupą cebulową! 

Ta zupa to prawdziwy hit, a z chrupiącą grzanką to dopiero! Jeśli spodziewasz się gości i potrzebujesz eleganckiego dania śmiało możesz ją przyrządzić. Jestem pewna, że sprosta nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.

Jestem ciekawa czy Ty też masz jakieś produkty, których nie znosiłaś w dzieciństwie, a teraz jesz z chęcią?

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa - składniki na 4 porcję

  • 2 duże cebule
  • 60 g masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,5-2l wody
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk

Zupa cebulowa - przygotowanie

  • Cebule obierz, pokrój i podsmaż na maśle.
  • Pozostałe warzywa z odrobiną lubczyku zalej wodą i ugotuj wywar.
  • Gdy warzywa z wywaru zmiękną dodaj podsmażoną cebulę. Gotuj chwilkę.
  • Następnie zupę zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność133 kcal
Białko28 g
Węglowodany5 g
Tłuszcze13 g

Wskazówki

    Zupę możesz również przyrządzić na rosole.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!