Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i czerwoną fasolą

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
45 minut przygotowania

Bardzo szybki i prosty obiad, który może zjeść cała rodzica od niemowlaka po starszaka! Drugiego dnia smakuje równie dobrze! Polecam jeśli jesteś zapracowana.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i czerwoną fasolą - składniki na 3 porcję

  • 150 g makaronu kokardki
  • 120 g czerwonej fasoli
  • 200 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • parmezan do posypania
  • przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i czerwoną fasolą - przygotowanie

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na oleju podsmaż wszystkie warzywa (oprócz fasoli) i kurczaka.
  • Gdy mięso zbieleje dodaj przecier pomidorowy, przyprawy. Doprowadź do wrzenia.
  • Sos wymieszaj z makaronem i fasolą. Zapiekaj ok. 35 minut.
  • Gotowe danie posyp parmezanem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność438 kcal
Białko28 g
Węglowodany57 g
Tłuszcze14 g

Wskazówki

    Fasolę możesz wymienić na inne strączki np. soczewicę.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!