Wegańskie curry z ciecierzycą

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
40 minut przygotowania

Nasiona roślin strączkowych to bardzo dobre źródło białka i żelaza. Strączki powinny się znaleźć w naszym jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu zastępując tym samym porcję mięsa. Mogą stanowić danie główne lub dodatek do sałatki czy kanapek w postaci pasty. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na przepyszne, rozgrzewające curry z ciecierzycą w roli głównej. Smak tego dania przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Mało składników, bardzo szybkie, ale niebanalnie smaczne! Nawet mięsożercy w moim domu nie brakowało mięsa. Myślę, że to doskonała rekomendacja.

Wegańskie curry z ciecierzycą - składniki na 3 porcję

  • 400 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 120 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, curry (ja dałam dwie łyżki gotowej mieszanki)

Wegańskie curry z ciecierzycą - przygotowanie

  • Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pomidory, przyprawy, czosnek i duś chwilę na średnim ogniu.
  • Następnie dodaj ciecierzycę i mleczko kokosowe. Duś chwilkę aż zgęstnieje.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność380 kcal
Białko28 g
Węglowodany37 g
Tłuszcze22 g

Wskazówki

    Danie podaj z ryżem lub kaszą bulgur.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!