Spaghetti bolognese z wersji fit

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
minut przygotowania
spaghetti na diecie odchudzającej

Aromatyczne spaghetti z sosem pomidorowym, marchewką, cebulką i mięsem drobiowym – odchudzone tradycyjne spaghetti bolognese. Smacznego!

spaghetti na diecie odchudzającej

Spaghetti bolognese z wersji fit - składniki na 2 porcję

  • 120 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, świeża bazylia

Spaghetti bolognese z wersji fit - przygotowanie

  • Makaron ugotuj zgodnie z na opakowaniu.
  • Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj startą marchewkę, mięso, czosnek.
  • Podsmaż do momentu aż mięso zbieleje, następnie dodaj ok.1/4 łyżeczki suszonego oregano, soli i pieprzu do smaku, passatę pomidorową i gotuj na małym ogniu ok. 10 minut
  • Połącz z ugotowanym makaronem. Podawaj z listkami świeżej bazylii.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność467 kcal
Białko26 g
Węglowodany60 g
Tłuszcze12 g

Wskazówki

    Zamiast mięsa z kurczaka możesz użyć indyka.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!