Sos pieczarkowy

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
30 minut przygotowania
Sos pieczarkowy

Ten sos to niebo w gębie. Uwielbiam go, moi bliscy również. Idealnie pasuje do różnego rodzaju wypiekanych mięs oraz gołąbków. Myślę, że nie trzeba mu robić dużej reklamy, niepozorny, ale smak ma wyjątkowy. Nie powstydzisz się nim również na świątecznym stole.

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy - składniki na 6 porcję

  • 500 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz ziołowy do smaku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/4 łyżeczki papryki słodkiej

Sos pieczarkowy - przygotowanie

  • Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pieczarki (ja zawsze wcześniej je blanszuję dzięki temu zachowują swój kształt i kolor).
  • Pieczarki podsmaż chwilkę, dodaj przyprawy, wlej śmietankę i gotuj aż trochę zgęstnieje.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność130 kcal
Białko3 g
Węglowodany44 g
Tłuszcze12 g

Wskazówki

    Do sosu możesz dodać trochę grzybów leśnych. Smak będzie bardziej intensywny.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!