Czy mając insulinooporność można jeść gofry na słodko! Ależ oczywiście! Pod warunkiem, że są dobrze zbilansowane.
Jak je przygotować?
- aby nadać im słodyczy cukier zastąp erytrytolem (erytrytol nie podnosi poziomu glukozy we krwi),
- jako bazy użyj pełnoziarnistych produktów zbożowych np. mąki owsianej, mąki orkiszowej razowej, kaszy gryczanej,
- dodaj jogurt/serek (białko zwolni wchłanianie węglowodanów i nada uczucie sytości – możesz osłodzić erytrytolem),
- dodaj owoce z niskim indeksem glikemicznym np. borówki, maliny,
- zjedz je w towarzystwie orzechów (oprócz tego, że dostarczysz wartościowych kwasów tłuszczowych to opóźnisz wchłanianie węglowodanów).
Zapraszam więc na słodkie gofry w zdrowej odsłonie!
Gofry sprawdzą się także na diecie redukcyjnej i jako słodycz dla osób z niedoczynnością tarczycy.
Indeks glikemiczny gofrów wynosi 45 (niski), a ładunek glikemiczny 7 (niski).