Placuszki z ryżu i cukinii

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
40 minut przygotowania
Placuszki z ryżu i cukinii

Paluszki z ryżu i cukinii! Dzieci je uwielbiają! Możesz w nich przemycić jajko jeżeli Twoje dziecko za nim nie przepada, a je mało produktów bogatych w żelazo. 

Placuszki z ryżu i cukinii

Placuszki z ryżu i cukinii - składniki na 3 porcję

  • 120 g ryżu basmati
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki (dowolnej)
  • 1 mała cukinia
  • mały kawałek cebuli (można pominąć)
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz ziołowy do smaku

Placuszki z ryżu i cukinii - przygotowanie

  • Ryż ugotuj do miękkości w małej ilości wody dzięki temu uzyska kleistą konsystencję (nie gotuj ryżu w woreczku- ugotuje się na sypko).
  • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp odrobiną soli i odstaw na chwilę.
  • Po ok. 20 minutach odciśnij nadmiar wody z cukinii.
  • Cukinię połącz z ugotowanym ryżem, dodaj odrobinę pieprzu, cebulę, natkę pietruszki, mąkę, jajko.
  • Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
  • Na patelni rozgrzej olej i smaż niewielkie placuszki. Masę nakładaj na patelnię za pomocą łyżki i delikatnie spłaszcz. Smaż na rumiano z obu stron.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność313 kcal
Białko6 g
Węglowodany40 g
Tłuszcze15 g

Wskazówki

    Ryż możesz wymienić na kaszę bulgur.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!