Placuszki dyniowe z cynamonem

Przez Monika Walaszczyk
19 lip 2024
30 minut przygotowania
przepis na placuszki dyniowe

Rozpływające się w ustach delikatne placuszki dyniowe. Bajecznie dobre. Propozycja na śniadanie dla dorosłego i małego smakosza.

przepis na placuszki dyniowe

Placuszki dyniowe z cynamonem - składniki na 10 porcję

  • 200 g puree z dyni
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko (małe)
  • 100 g mąki orkiszowe
  • 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki erytrytolu
  • 3 łyżki oleju do smażenia (dobrze sprawdzi się olej w sprayu)

Placuszki dyniowe z cynamonem - przygotowanie

  1. Puree z dyni zmiksuj z resztą składników (poza olejem).
  2. Na patelni rozgrzej część oleju i łyżką nakładaj ciasto tworząc placuszki, kontynuuj tak do zakończenia ciasta. Placuszki smaż do zarumienienia z obu stron.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność74 kcal
Białko2 g
Węglowodany9 g
Tłuszcze4 g

Wskazówki

    Aby przygotować puree z dyni, pokrój surową w kostkę i duś aż zmięknie z niewielką ilością wody - do placuszków puree nie może być zbyt wodniste.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!