Orzechowy omlet z jabłkiem

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
15 minut przygotowania

Słodkie śniadanie z zdrowej wersji? Ależ proszę! Przedstawiam Ci przepis na delikatny omlet orzechowy, który z pewnością zagości w Twoim menu na dłużej. Pycha!

Orzechowy omlet z jabłkiem - składniki na 1 porcję

  • 2 jaja
  • 1 łyżka mleka
  • 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 20 g mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 małego jabłka
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • 1/2 łyżeczki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • przyprawy: cynamon

Orzechowy omlet z jabłkiem - przygotowanie

  • Jajka roztrzep, dodaj mleko, starte jabłko, cynamon, mąkę i mielone orzechy. Delikatnie wymieszaj.
  • Masę jajeczną wlej na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Na gotowego omleta dodaj masło orzechowe.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność480 kcal
Białko21 g
Węglowodany27 g
Tłuszcze33 g

Wskazówki

    Omlet jest bardzo delikatny. Przy jego odwracaniu warto użyć szerokiej szpatułki.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!