Orkiszowy omlet pieczarkowy

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
20 minut przygotowania
omlet pieczarkowy dieta redukcyjna

Orkiszowy omlet pieczarkowy to propozycja na sycące śniadanie lub kolację! Uwielbiam połączenie jajek i pieczarek! 
Dodając do tego omleta porcję świeżych warzyw otrzymasz w pełni zbilansowany posiłek. Szczególnie polecam ogórka kiszonego lub czerwoną paprykę bogate w witaminę C! Dzięki takiemu dodatkowi żelazo zawarte w jajkach lepiej się przyswoi

omlet pieczarkowy dieta redukcyjna

Orkiszowy omlet pieczarkowy - składniki na 1 porcję

  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki masła/oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mleka
  • 25 g mąki orkiszowej razowej
  • kawałek cebuli
  • 2-3 pieczarki
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • przyprawy: pieprz, sól

Orkiszowy omlet pieczarkowy - przygotowanie

  1. Cebulę i pieczarki podsmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodaj sos sojowy i odrobinę wody. Duś do momentu aż pieczarki będą miękkie i woda odparuje.
  2. Jajka roztrzep z mlekiem i mąką. Dodaj szczyptę soli i pieprz do smaku.
  3. Masę jajeczną wlej na patelnię i smaż do zarumienienia z obu stron.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność290 kcal
Białko19 g
Węglowodany22 g
Tłuszcze15 g

Wskazówki

    Cebulę możesz zamienić na pora.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!