Omlet ze szpinakiem i chrupiącą papryką

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
minut przygotowania

Tym razem posiłek dedykowany osobom z anemią. Ten omlet to solidna dawka żelaza! A to za sprawą jajek, które są jego świetnym źródłem. Dodatkowo obecność papryki bogatej w witaminę C zwiększa przyswajalność tego pierwiastka. Kropką nad i w tym daniu są również pestki dyni, które oprócz tego że dostarczają zdrowych tłuszczy to są także źródłem żelaza. 

Jeśli masz niedoczynność tarczycy koniecznie sprawdź poziom żelaza. Bardzo wiele kobiet ma z tym problem.

Omlet ze szpinakiem i chrupiącą papryką - składniki na 1 porcję

  • 2 jaja
  • garść szpinaku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka pestek dyni
  • kiełki rzodkiewki
  • przyprawy: sól, pieprz

Omlet ze szpinakiem i chrupiącą papryką - przygotowanie

  • Szpinak i paprykę zeszklij na oleju rzepakowym.
  • Jajka roztrzep w misce z solą i pieprzem. Następnie wlej je na patelnię i smaż z obu stron do zarumienienia.
  • Gotowego omleta posyp pestkami dyni i kiełkami rzodkiewki.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność237 kcal
Białko17 g
Węglowodany6 g
Tłuszcze17 g

Wskazówki

    Aby posiłek był w pełni zbilansowany dodaj do niego pieczywo.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!