Omlet biszkoptowy

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
15 minut przygotowania
omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy! Smakuje jak ciasto! To propozycja na śniadanie także dla maluchów. Omlet ma niski indeks glikemiczny więc nadaje się również dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Kto się skusi?

omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy - składniki na 1 porcję

  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka erytrytolu
  • kilka malin mrożonych

Omlet biszkoptowy - przygotowanie

  • Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij pianę (aby białka lepiej się ubiły dodaj szczyptę soli). Następnie dodaj żółtka, budyń, mąkę i erytrol. Delikatnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej i wylej masę jajeczną. Smaż na małym ogniu z obu stron do zarumienienia.
  • Omleta udekoruj jogurtem i owocami.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność301 kcal
Białko16 g
Węglowodany26 g
Tłuszcze16 g

Wskazówki

    Mąkę pszenną możesz wymienić na mąkę orkiszową razową.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!