Naleśniki na diecie odchudzającej? Oczywiście, że tak! Wiele osób myśli, że naleśniki i inne dania mączne są niewskazane podczas odchudzania. Jednak nic bardziej mylnego. Mogą one stanowić jeden z posiłków (np. obiad) pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane.
Zacznę od ciasta… Nie rób go „na oko”. Z pewnością zostanie ich duża ilość, a przecież jedzenia się nie marnuje więc wypadałoby zjeść je wszystkie. Gdy zrobisz więcej ciasta, więcej czasu spędzisz w kuchni. Aby tego uniknąć wykonaj ciasto z poniższej proporcji.
Druga sprawa, która jest kluczowa to wybór mąki. Do zwykłej białej mąki pszennej, dodaj mąkę pełnoziarnistą. Mąka z pełnego przemiału zawiera witaminy i składniki mineralne w przeciwieństwie do tej oczyszczonej (białej). Jest również źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości, dzięki czemu zjesz mniej i dostarczysz mniejszą ilość kalorii.
Trzecim istotnym elementem jest ich smażenie. Naleśniki smaż beztłuszczowo na patelni teflonowej, jedynie przed wylaniem ciasta na pierwszego naleśnika posmaruj patelnię niewielką ilością oleju rzepakowego.