Kaszotto z porem w roli głównej

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
60 minut przygotowania
obiad w insulinooporności

Jednym z warzyw dostępnych właściwie cały rok jest por. Był składnikiem mojego dzisiejszego kaszotta. Por ma wiele cennych wartości odżywczych. Za jego prozdrowotne walory odpowiada głównie allicyna. Dowiedziono, że wpływa korzystnie na zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi. Jest źródłem również kwasu foliowego. Zawiera polifenole, które są substancjami zwalczającymi wolne rodniki. Por zmniejsza również stan zapalny.

To danie super sprawdzi się gdy cierpisz na anemię. Zawiera kaszę gryczaną, pestki dyni, mięso, natkę pietruszki, które zawierają duże ilości żelaza.

obiad w insulinooporności

Kaszotto z porem w roli głównej - składniki na 3 porcję

  • 120 g kaszy gryczanej palonej
  • 300 g mięsa z piersi kurczaka
  • kilka pieczarek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • duży kawałek pora
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki pestek dyni
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk

Kaszotto z porem w roli głównej - przygotowanie

  • Pora zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, czosnek, pieczarki, dodaj przyprawy.
  • Podsmaż aż mięso będzie miękkie.
  • Podsmażone mięso połącz z ugotowaną kaszą.
  • Gotowe danie posyp pestkami dyni i natką pietruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność397 kcal
Białko30 g
Węglowodany34 g
Tłuszcze17 g

Wskazówki

    Możesz użyć kaszy gryczanej niepalonej.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!