Indyk z żółtą papryką i marchewką

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
60 minut przygotowania
Indyk z żółtą papryką i marchewką

Masz ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego? Ten przepis z pewnością się sprawdzi. Delikatne mięso z warzywami to moja propozycja na pyszny obiad. Przepis bezglutenowy, bezmleczny z niskim indeksem glikemicznym. Możesz skorzystać z niego jeśli masz cukrzycę lub insulinooporność, podzielić się dzieckiem. 

Indyk z żółtą papryką i marchewką

Indyk z żółtą papryką i marchewką - składniki na 3 porcję

  • 400 g mięsa z piersi indyka
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz ziołowy smaku, 1/3 łyżeczki lubczyku, 1/4 łyżeczki majeranku, listek laurowy, ziele angielskie

Indyk z żółtą papryką i marchewką - przygotowanie

  • Mięso pokrój w plastry i podsmaż razem z cebulą na oleju. Dodaj przyprawy, czosnek, pokrojoną marchewkę i paprykę.
  • Gdy mięso delikatnie zbieleje podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność225 kcal
Białko27 g
Węglowodany6 g
Tłuszcze11 g

Wskazówki

    Jeśli masz insulinooporność/PCOS/cukrzycę zjedz w połączeniu z ugotowaną kaszą gryczaną.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!