Gofry gryczane

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
minut przygotowania
gofry gryczane z niskim indeksem, dla insulinoopornych

Gofry z niskim indeksem glikemicznym! Ależ proszę!  Indeks glikemiczny wynosi 45 (niski), a ładunek glikemiczny – 7 (niski).

Tym razem proponuję Ci wersję wytrawną. Świetnie smakują z serkiem i łososiem, wędliną czy hummusem! Kasza gryczana i jajka to bardzo dobre źródła żelaza, więc jeśli masz niską ferrytynę, anemię to polecam Ci ten przepis.

Te gofry to także super zamiennik chleba. Szczególnie polecam je osobom, które muszą stosować dietę bezglutenową dodatkowo z niskim indeksem glikemicznym. Moje pacjentki je uwielbiają, Kto choć raz piekł chleb bezglutenowy ten wie, że to nie lada wyzwanie. A te gofry wychodzą zawsze! Kto się skusi na gofrowe kanapeczki? 

gofry gryczane z niskim indeksem, dla insulinoopornych

Gofry gryczane - składniki na 4 porcję

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 jajko
  • sól
  • opcjonalnie: oregano, bazylia

Gofry gryczane - przygotowanie

  • Kaszę zalej wodą i odstaw na 8-12 h. Po tym czasie wylej wodę i zblenduj kaszę.
  • Dodaj jajko i zblenduj ponownie. Dodaj szczyptę soli (opcjonalnie suszone zioła). Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać trochę wody. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Smaż na rozgrzanej gofrownicy do zarumienienia.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność102 kcal
Białko5 g
Węglowodany18 g
Tłuszcze2 g

Wskazówki

    Jeśli Twoja gofrownica ma tendencję do przywierania posmaruj ją lekko tłuszczem.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!