Frytki warzywne

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
50 minut przygotowania

Frytki z warzyw to jedna z moich ulubionych propozycji na obiad. Chrupiące, lekko słodkie. Super się sprawdzą  jeśli nie masz czasu na gotowanie. Wystarczy pokroić warzywa skropić oliwą, posypać przyprawami i włożyć do piekarnika. Dobrze komponują się z pieczonym łososiem, jajkiem sadzonym i dipem jogurtowym. Myślę, że to danie z pewnością zasmakuje małym smakoszom.

Frytki warzywne - składniki na 3 porcję

  • 500 g ziemniaków
  • 200 g buraków
  • 150 g marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku, 1 łyżeczka lubczyku, ½ łyżeczki słodkiej papryki

Frytki warzywne - przygotowanie

  • Warzywa obierz i pokrój na kształt frytek. Skrop olejem, dodaj czosnek i przyprawy.
  • Warzywa piecz w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem, aż będą miękkie i będą miały chrupiącą powierzchnię.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność230 kcal
Białko5 g
Węglowodany40 g
Tłuszcze7 g

Wskazówki

    Ziemniaki możesz zamienić na bataty.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!