Fasolka po bretońsku to moje ulubione danie! Kojarzy mi się z dzieciństwem. Super smakuje na świeżo, a jeszcze lepiej na drugi dzień gdy wszystkie smaki się ‘przegryzą’. Kiedy dużo pracujesz i nie masz czasu możesz przygotować większą porcję, dać do słoików zapasteryzować lub zamrozić i będzie na kryzysowe sytuacje.
Fasolka po bretońsku
Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
60 minut przygotowania
Fasolka po bretońsku - składniki na 3 porcję
- 250 g fasoli Jaś
- 300 g mięsa z udźca z indyka
- 1 marchewka
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, papryka słodka
Fasolka po bretońsku - przygotowanie
- Fasolę zalej zimną wodą i mocz przez kilka godzin. Następnie odlej wodę, włóż do garnka zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso pokrojone w kostkę. Następnie dodaj przyprawy i czosnek.
- Podsmaż do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Do mięsa dodaj ugotowaną fasolę. Podlej wodą, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj chwilę.
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność | 477 kcal |
Białko | 39 g |
Węglowodany | 61 g |
Tłuszcze | 9 g |
Wskazówki
Do moczenia fasoli możesz dodać szczyptę sody oczyszczonej. Soda oczyszczona skraca czas gotowania i poprawia miękkość nasion.
Przepisy
Zobacz inne przepisy
Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.
Cieciorka po bretońsku
Nasiona roślin strączkowych to jedne z produktów, które warto włączyć do diety jeżeli starasz się o dziecko. Są one bowiem źródłem białka roślinnego, które ma udokumentowane korzystne działanie na cyklSzybki chleb mieszany
Jeden z piękniejszych zapachów to zapach pieczonego chleba. Aż się jakoś cieplej robi na sercu. Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na turbo szybki i turbo smaczny chleb, który robi sięSałatka z jajkiem, brokułami i sosem czosnkowym
Dzisiaj przychodzę do Ciebie z przepisem na lekką sałatkę brokułową z chrupiącym słonecznikiem! To propozycja na kolację lub posiłek do lunchboxa. Posiłek z niskim indeksem glikemicznym więc nadaje się naKopytka dyniowe
Delikatne, mięciutkie kopytka dyniowe idealne podczas rozszerzenia diety. Są w takim kształcie, że Twojemu niemowlakowi będzie bardzo łatwo je chwycić i zjeść. Starszak też z pewnością chętnie spróbuje! Ich wykonaniePasta jajeczna w śródziemnomorskim stylu
Pasta jajeczna w śródziemnomorskim stylu! Sycąca, bogata w białko.Przepis idealny dla osób z insulinoopornością, niedoczynnością tarczycy i starających się o dziecko.Orkiszowy omlet pieczarkowy
Orkiszowy omlet pieczarkowy to propozycja na sycące śniadanie lub kolację! Uwielbiam połączenie jajek i pieczarek! Dodając do tego omleta porcję świeżych warzyw otrzymasz w pełni zbilansowany posiłek. Szczególnie polecam ogórka kiszonego
Zapisz się do newslettera
W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!