Fasolka po bretońsku to moje ulubione danie! Kojarzy mi się z dzieciństwem. Super smakuje na świeżo, a jeszcze lepiej na drugi dzień gdy wszystkie smaki się ‘przegryzą’. Kiedy dużo pracujesz i nie masz czasu możesz przygotować większą porcję, dać do słoików zapasteryzować lub zamrozić i będzie na kryzysowe sytuacje.
Fasolka po bretońsku
Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
60 minut przygotowania


Fasolka po bretońsku - składniki na 3 porcję
- 250 g fasoli Jaś
- 300 g mięsa z udźca z indyka
- 1 marchewka
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, lubczyk, majeranek, papryka słodka
Fasolka po bretońsku - przygotowanie
- Fasolę zalej zimną wodą i mocz przez kilka godzin. Następnie odlej wodę, włóż do garnka zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso pokrojone w kostkę. Następnie dodaj przyprawy i czosnek.
- Podsmaż do momentu aż mięso będzie miękkie.
- Do mięsa dodaj ugotowaną fasolę. Podlej wodą, dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj chwilę.
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność | 477 kcal |
Białko | 39 g |
Węglowodany | 61 g |
Tłuszcze | 9 g |
Wskazówki
Do moczenia fasoli możesz dodać szczyptę sody oczyszczonej. Soda oczyszczona skraca czas gotowania i poprawia miękkość nasion.
Przepisy
Zobacz inne przepisy
Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.
Domowy burger z kurczakiem
Ostatnio był przepis na domowe bułki do burgerów to dziś jako uzupełnienie burger! Sycący, odżywczy i przepyszny! Chrupiący ogórek konserwowy nadaje mu charakteru! Kto się skusi w weekend? Jeśli Ty iJogurtowa owsianka z owocami i orzechami
Jeśli masz insulinooporność i bardzo lubisz owsianki wcale nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy, że odpowiednio ją przygotujesz i zbilansujesz. Zrezygnuj z gotowania płatków na wodzie czy mleku. Zalej gorącąDomowe bułki do burgerów
Domowe bułki do burgerów to prawdziwy hit. Jeśli ich spróbujesz już inne nie będą Ci smakować. Są przepyszne!Słodkie gofry z niskim indeksem glikemicznym
Czy mając insulinooporność można jeść gofry na słodko! Ależ oczywiście! Pod warunkiem, że są dobrze zbilansowane.Jak je przygotować?Zapraszam więc na słodkie gofry w zdrowej odsłonie!Gofry sprawdzą się także na dieciePasta z pieczonego morszczuka
Jakość dostępnych wędlin w sklepach pozostawia wiele do życzenia.. Znaleźć taką z dobrym składem to spore wyzwanie. Moim Podopiecznym zazwyczaj proponuję przepis na domową wędlinę lub różnego rodzaju pasty rybne/twarogowe/zeOmlet ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą
Omlety to zdecydowanie jedne z moich ulubionych śniadań, ale także moich Podopiecznych. Bardzo sycące, a zarazem lekkie. Dobrze smakują nawet na zimno zabrane w lunchboxie do prac.Wystarczy dołożyć pełnoziarniste pieczywo,
Zapisz się do newslettera



W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!