Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
60 minut przygotowania

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur - składniki na 3 porcję

  • 2 średnie cukinie
  • 100 g kaszy bulgur
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • kilka pieczarek
  • mała cebula
  • 50 g zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą bulgur - przygotowanie

  • Kasze ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pieczarki, mięso, groszek, czosnek i dopraw do smaku. Podsmaż mięso aż zbieleje następnie połącz z ugotowaną kaszą.
  • Cukinie przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Nadziej farszem i zapiecz ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność300 kcal
Białko18 g
Węglowodany36 g
Tłuszcze11 g

Wskazówki

    Jeśli przygotowujesz to danie zimą, możesz użyć mrożonego groszku.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!