Zdradzę Ci dzisiaj przepis na przepyszny chleb z chrupiącą skórką. Jestem przekonana, że gdy go upieczesz skradnie Twoje serce i na stałe zagości w Twoim menu.
Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką
Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
120 minut przygotowania


Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką - składniki na 1 porcję
- 1/2 l wody (letniej)
- 1/2 kostki drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki żytniej typ 500
- 1/2 łyżki soli
- 1 szklanki mąki pszennej typ 1850
- 3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki nasion słonecznika
Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką - przygotowanie
- Wodę wymieszaj z drożdżami, cukrem i mąką żytnią. Pozostaw do lekkiego wyrośnięcia (czas uzależniony jest od temperatury w domu).
- Następnie wsyp sól, siemię lniane, nasiona słonecznika, pozostałe mąki i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
- Ciasto pozostaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie przełóż je do keksówek i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
- Chleb piecz około godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność | 1470 kcal |
Białko | 40 g |
Węglowodany | 300 g |
Tłuszcze | 18 g |
Wskazówki
Chleb możesz posypać czarnuszką.
Przepisy
Zobacz inne przepisy
Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.
Domowy burger z kurczakiem
Ostatnio był przepis na domowe bułki do burgerów to dziś jako uzupełnienie burger! Sycący, odżywczy i przepyszny! Chrupiący ogórek konserwowy nadaje mu charakteru! Kto się skusi w weekend? Jeśli Ty iJogurtowa owsianka z owocami i orzechami
Jeśli masz insulinooporność i bardzo lubisz owsianki wcale nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy, że odpowiednio ją przygotujesz i zbilansujesz. Zrezygnuj z gotowania płatków na wodzie czy mleku. Zalej gorącąDomowe bułki do burgerów
Domowe bułki do burgerów to prawdziwy hit. Jeśli ich spróbujesz już inne nie będą Ci smakować. Są przepyszne!Słodkie gofry z niskim indeksem glikemicznym
Czy mając insulinooporność można jeść gofry na słodko! Ależ oczywiście! Pod warunkiem, że są dobrze zbilansowane.Jak je przygotować?Zapraszam więc na słodkie gofry w zdrowej odsłonie!Gofry sprawdzą się także na dieciePasta z pieczonego morszczuka
Jakość dostępnych wędlin w sklepach pozostawia wiele do życzenia.. Znaleźć taką z dobrym składem to spore wyzwanie. Moim Podopiecznym zazwyczaj proponuję przepis na domową wędlinę lub różnego rodzaju pasty rybne/twarogowe/zeOmlet ze szpinakiem, pomidorkami i mozzarellą
Omlety to zdecydowanie jedne z moich ulubionych śniadań, ale także moich Podopiecznych. Bardzo sycące, a zarazem lekkie. Dobrze smakują nawet na zimno zabrane w lunchboxie do prac.Wystarczy dołożyć pełnoziarniste pieczywo,
Zapisz się do newslettera



W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!