Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
120 minut przygotowania
Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką

Zdradzę Ci dzisiaj przepis na przepyszny chleb z chrupiącą skórką. Jestem przekonana, że gdy go upieczesz skradnie Twoje serce i na stałe zagości w Twoim menu. 

Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką

Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką - składniki na 1 porcję

  • 1/2 l wody (letniej)
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 500
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 szklanki mąki pszennej typ 1850
  • 3 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki nasion słonecznika

Chleb pszenno-żytni z chrupiącą skórką - przygotowanie

  • Wodę wymieszaj z drożdżami, cukrem i mąką żytnią. Pozostaw do lekkiego wyrośnięcia (czas uzależniony jest od temperatury w domu).
  • Następnie wsyp sól, siemię lniane, nasiona słonecznika, pozostałe mąki i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota.
  • Ciasto pozostaw do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie przełóż je do keksówek i ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
  • Chleb piecz około godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność1470 kcal
Białko40 g
Węglowodany300 g
Tłuszcze18 g

Wskazówki

    Chleb możesz posypać czarnuszką.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!