Bigos w odchudzonej wersji

Przez Monika Walaszczyk
22 lip 2024
60 minut przygotowania

Tradycyjny bigos to danie bardzo tłuste, ciężkie i kaloryczne. Postanowiłam więc odchudzić ten przepis i wyszedł naprawdę pyszny. Lekki, ale za sprawą chudego mięsa bardzo sycący.

Bigos w odchudzonej wersji - składniki na 6 porcję

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 500 g mięsa z udźca z indyka
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • kilka pieczarek
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól do smaku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka kminku, ziele angielskie – 3 kulki, liść laurowy

Bigos w odchudzonej wersji - przygotowanie

  • Kapustę zalew wodą i gotuj do miękkości z listkiem laurowym ok. 45 minut. Odcedź. W międzyczasie ugotuj grzyby.
  • Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pieczarki mogą być uprzednio zblanszowane, czosnek, mięso pokrojone w drobną kostkę i podsmaż.
  • Gdy mięso będzie obsmażone dodaj je do i ugotowanej i odcedzonej kapusty. Wlej passatę pomidorową, dodaj ugotowane grzyby i przyprawy.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 45 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność200 kcal
Białko19 g
Węglowodany11 g
Tłuszcze10 g

Wskazówki

    Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki pomiń gotowanie. Możesz jedynie zapiec kapustę z podsmażonymi dodatkami. Czas pieczenia przedłuż o ok. 30 minut.
  • Cześć nazywam się Monika Walaszczyk jestem dietetykiem klinicznym, psychodietetykiem. Na co dzień pomagam w zmianie nawyków żywieniowych i uczę dobrych relacji z jedzeniem. Postanowiłam stworzyć przestrzeń dla kobiet, w której będą mogła dzielić się wiedzą żywieniową przydatną na różnych etapach życia.

  • Zapisz się do newslettera!

  • W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!

Przepisy

Zobacz inne przepisy

Odkryj więcej pysznych przepisów takich jak ten.

Zapisz się do newslettera

W newsletterze przesyłam porcję wiedzy o odżywianiu, która pomoże Ci zaopiekować się sobą. Bez spamu, same konkrety!