/
1 View0

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki

Patrząc na składy wędlin dostępnych w sklepach, mam na nie coraz to mniejszą ochotę. Kupić taką, która nie ocieka wodą to nie lada wyzwanie. Dlatego dzisiaj przedstawiam Ci wyrazistą pastę z ciecierzycy i pieczonej papryki jako alternatywę szynki.

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki - składniki na 3 porcje

  • 120 g suchej ciecierzycy
  • 1,5 sztuki czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek wody
  • 5-6 suszonych pomidorów (suszonych na słońcu, bez zalewy)
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki - przygotowanie

  • Suche nasiona ciecierzycy zalej wodą i mocz najlepiej całą noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
  • Po kilku godzinach wylej wodę, nalej świeżą i gotuj do miękkości.
  • Paprykę przekrój i oczyść z gniazd nasiennych, następnie piecz do miękkości w 200 stopniach.
  • Ugotowane nasiona ciecierzycy zblenduj z upieczoną papryką (uprzednio zdejmij z niej skórę) i suszonymi pomidorami.
  • Dodaj przyprawy do smaku, czosnek, olej, wodę i wymieszaj.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 192 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 8 g
Węglowodany: 26 g

Wskazówki