Orkiszowy omlet pieczarkowy to propozycja na sycące śniadanie lub kolację! Uwielbiam połączenie jajek i pieczarek!
Dodając do tego omleta porcję świeżych warzyw otrzymasz w pełni zbilansowany posiłek. Szczególnie polecam ogórka kiszonego lub czerwoną paprykę bogate w witaminę C! Dzięki takiemu dodatkowi żelazo zawarte w jajkach lepiej się przyswoi
Kaloryczność: 290 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 22 g
Omleta posyp nasionami czarnuszki. Jaja to źródło choliny, witaminy D, witaminy B12 oraz białka – składników mających działanie propłodnościowe.
Jeśli chcesz podać omleta niemowlakowi pomiń dodatek soli i daj mniej sosu sojowego (lub pomiń z uwagi na to, że jest on bardzo słony). Omleta możesz pokroić w paski i położyć na blacie krzesełka do samodzielnego jedzenia przez malucha.
Pieczarki to grzyby hodowlane i są bezpieczne, możesz je podawać od początku rozszerzania diety po obróbce termicznej (ale niekoniecznie jako pierwsze produkty). Pokrój je dosyć drobno, w przeciwnym razie maluch może mieć trudności z ich zjedzeniem.
© Copyright 2021 All Rights Reserved