/
566 Views0

Naleśniki

Najlepszy przepis na naleśniki

Naleśniki na diecie odchudzającej? Oczywiście, że tak! Wiele osób myśli, że naleśniki i inne dania mączne są niewskazane podczas odchudzania. Jednak nic bardziej mylnego. Mogą one stanowić jeden z posiłków (np. obiad) pod warunkiem, że zostaną odpowiednio przygotowane.

Zacznę od ciasta… Nie rób go „na oko”. Z pewnością zostanie ich duża ilość, a przecież jedzenia się nie marnuje więc wypadałoby zjeść je wszystkie. Gdy zrobisz więcej ciasta, więcej czasu spędzisz w kuchni. Aby tego uniknąć wykonaj ciasto z poniższej proporcji.

Druga sprawa, która jest kluczowa to wybór mąki. Do zwykłej białej mąki pszennej, dodaj mąkę pełnoziarnistą. Mąka z pełnego przemiału zawiera witaminy i składniki mineralne w przeciwieństwie do tej oczyszczonej (białej). Jest również źródłem błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości, dzięki czemu zjesz mniej i dostarczysz mniejszą ilość kalorii.

Trzecim istotnym elementem jest ich smażenie. Naleśniki smaż beztłuszczowo na patelni teflonowej, jedynie przed wylaniem ciasta na pierwszego naleśnika posmaruj patelnię niewielką ilością oleju rzepakowego.

Naleśniki - składniki na 8-9 sztuk

  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1800 (½ szklanki)
  • 75 g mąki pszennej (½ szklanki)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka 2% tł. (dodatkowo 4-5 łyżek gdy ciasto jest zbyt gęste)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Naleśniki - przygotowanie

  • Jajka zmiksuj z mlekiem, dodaj mąkę, olej rzepakowy, szczyptę soli i ponownie miksuj.
  • Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni (przed smażeniem pierwszego naleśnika posmaruj olejem rzepakowym patelnię, kolejne smaż już beztłuszczowo).

Wartość odżywcza 1 sztuki

Kaloryczność: 100 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcze: 3 g
Węglowodany: 15 g

Wskazówki