/
2,903 Views0

Makaron z czerwoną fasolą, szpinakiem i sezamem

Makaron ze szpinakiem, czerwoną fasolą

Zachęcam Cię abyś przynajmniej raz w tygodniu porcję mięsa zastąpiła strączkami, ponieważ mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Aby ułatwić Ci to zadanie przygotowałam dla Ciebie przepis na szybki makaron. 

To danie jest bardzo wyraziste w smaku dzięki suszonym pomidorom. Dodatek sezamu dostarcza wapnia, o którym należy pamiętać jeśli stosujesz dietę roślinną lub unikasz nabiału z przyczyn zdrowotnych.

Makaron z czerwoną fasolą, szpinakiem i sezamem - składniki na 1 porcję

  • 60 g pełnoziarnistego makaronu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • dwie garści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 małej cebuli
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 suszone pomidory
  • 1/2 łyżeczki sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy

Makaron z czerwoną fasolą, szpinakiem i sezamem - przygotowanie

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj czosnek, szpinak, suszone pomidory i podsmażaj aż szpinak straci swoją objętość.
  • Dodaj przyprawy i czerwoną fasolę.
  • Podsmażone składniki połącz z ugotowanym makaronem i posyp sezamem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 510 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 78 g

Wskazówki