/
50 Views0

Gulasz z białej fasoli

Gulasz z białej fasoli

Aromatyczny gulasz z białej fasoli z dodatkiem chrupiącej papryki i pieczarek. Banalnie prosty i szybki w przygotowaniu. Wrzucasz wszystko do garnka, dusisz chwilkę na wolnym ogniu i po kilkunastu minutach jesz. 

Gulasz z białej fasoli​ - składniki na 3 porcje

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka pieczarek
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

Gulasz z białej fasoli​ - przygotowanie

  • Cebulę zeszklij na oleju rzepakowym, dodaj pokrojone papryki, czosnek, pieczarki (mogą być zblanszowane), wlej passatę, dodaj przyprawy i duś do miękkości.
  • Gotowe danie posyp natką pietruszki

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 220 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcze: 11 g
Węglowodany: 25 g

Wskazówki

Biała fasola to źródło białka roślinnego, które korzystnie wpływa na owulację. Do dania możesz dodać jeszcze trochę kurkumy, która ma właściwości przeciwzapalne. A całe danie na koniec posypać nasionami czarnuszki.

Jeśli jesteś młodą mamą dopiero co odnajdującą się w nowej rzeczywistości to danie sprawdzi się doskonale. 

Polecam Ci abyś zawsze w swojej spiżarni miała puszkę fasoli i passatę pomidorową, które możesz wykorzystać i przygotować ten posiłek w zaledwie kilkanaście minut podczas drzemki Twojego maluszka.