/
66 Views0

Delikatny omlet biszkoptowy

Delikatny omlet biszkoptowy

Bardzo lubię zacząć dzień słodkim śniadaniem. Szczególnie podczas weekendu. Do tego wypić pyszną kawę w miłym towarzystwie.  Pomimo wielu obowiązków staram się znaleźć chwilę dla siebie. Odpoczynek i regeneracja są równie ważne jak zdrowe żywienie i aktywność fizyczna. Moja Droga jeśli na co dzień masz mnóstwo obowiązków, pracę, stertę prania, zlew pełen garnków zostaw to chociaż na kwadrans. Zadbaj o siebie.  

Delikatny omlet biszkoptowy​ - składniki na 1 porcję

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka słodzidła (ksylitol/erytrytol)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego/masła klarowanego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garść (malin, borówek amerykańskich)
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka dżemu truskawkowego niskosłodzonego (najlepiej domowy)

Delikatny omlet biszkoptowy​ - przygotowanie

  • Białka ubij na sztywną pianę (z pomocą robota lub trzepaczki) dodaj słodzidło, żółtka, mleko, mąkę i budyń. Delikatnie wymieszaj.
  • Masę jajeczną wlej na rozgrzaną patelnię skropioną tłuszczem.
  • Omleta smaż na wolnym ogniu z obu stron do zarumienienia.
  • Na gotowego omleta dodaj resztę składników.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 433 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcze: 19 g
Węglowodany: 48 g

Wskazówki

Żółtko jaja zawiera bardzo dużo propłodnościowych składników. Dodatek borówek do posiłku to solidna dawka antyoksydantów.

Jeśli chcesz podzielić się posiłkiem z dzieckiem zamiast słodzidła dodaj kawałej rozdrobnionego banana.