/
750 Views0
naleśniki czekoladowe z niskim indeksem glikemicznym

Czekoladowe naleśniki budyniowe z serem

czekoladowe naleśniki budyniowe z serem

Naleśniki z serem to topowe danie! Dobre na obiad, ale też jako słodkie leniwe śniadanie. Naleśniki przygotowane w sposób tradycyjny na białej mące ze sporą porcją cukru nie sprawdzą się najlepiej u osób z cukrzycą i insulinoopornością. Ale uwaga mam dla Ciebie alternatywę jeśli bardzo lubisz tego typu dania, a jednocześnie z uwagi na stan zdrowia musisz dbać o niski indeks glikemicznym diety. Czekoladowe naleśniki budyniowe (bezglutenowe)! IG – 36 (niski), ŁG – 11 (średni). 

Czekoladowe naleśniki budyniowe z serem - składniki na 2 porcje

Ciasto naleśnikowe

  • 40 g budyniu czekoladowego bez cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka erytrytolu

Serek

  • 200 g sera twarogowego półtłustego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • erytrytol (do smaku)
  • 100 g malin
  • 2 łyżeczki wiórków/chipsów kokosowych

Czekoladowe naleśniki budyniowe - przygotowanie

  • Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksuj na jednolitą masę. Naleśniki smaż na patelni do zarumienienia z obu stron (jeśli Twoja patelnia ma tendencję do przywierania posmaruj ją delikatnie olejem).
  • Serek wymieszaj z jogurtem i erytrytolem i dodaj maliny.
  • Serkiem posmaruj naleśniki i posyp kokosem.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 360 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcze: 13 g
Węglowodany: 40 g

Wskazówki