/
828 Views0
cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku

cieciorka po bretońsku

Nasiona roślin strączkowych to jedne z produktów, które warto włączyć do diety jeżeli starasz się o dziecko. Są one bowiem źródłem białka roślinnego, które ma udokumentowane korzystne działanie na cykl miesiączkowy. Ciecierzyca, soczewica, fasole, bób, groszek zwiększają szansę na wystąpienie owulacji.
Jeżeli Twoje miesiączki są nieregularne lub masz trudności z zajściem w ciążę wynikające z niepłodności owulacyjnej ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Jest to również posiłek o niskim indeksie glikemicznym także nada się dla Ciebie jeśli masz insulinooporność.

Cieciorka po bretońsku - składniki na 2 porcje

  • 100 g suchej ciecierzycy (możesz użyć też 240 g ciecierzycy z puszki/słoika)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pietruszki
  • mały kawałek selera korzeniowego
  • szklanka przecieru pomidorowego (passaty)
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 łyżki oleju rzepakowej/oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy

Cieciorka po bretońsku - przygotowanie

  • Ciecierzycę namocz najlepiej dzień wcześniej i ugotuj do miękkości.
  • Cebulę i warzywa korzeniowe starte na tarce podsmaż na tłuszczu.
  • Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki (mogą być wcześniej zblanszowane). Dodaj przyprawy. Podlej niewielką ilością wody i duś do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ugotowaną cieciorkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia.

Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność: 350 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcze: 14 g
Węglowodany: 47 g

Wskazówki